Laatste project van Creative-Incense: Het schrijven van artikelen over wierook. Hieronder een tekst die we onlangs hebben geproduceerd.

Wierook is een product dat al sinds mensenheugenis wereldwijd wordt gebruikt voor reiniging van ruimten en ceremoniën. Ook wij hier in de westerse wereld kunnen wierook gebruiken om weer terug te komen bij wat werkelijk belangrijk is: een gevoel van welbevinden, het ons verbonden voelen, en het leven vanuit hart en ziel.

Wierook is niets anders dan (een combinatie van) harsen, houtsoorten, kruiden en/of etherische oliën. Je kunt deze in korrels branden op een wierookbrandertje. Voor wierookstokjes wordt nog gom gebruikt als bindmiddel (in natuurlijke wierooklijnen) en stoffen om de verbranding te bevorderen.

Het branden van wierook is, als de wierook zuiver is geproduceerd, een middel om bepaalde emoties of gevoelens los te maken of juist te verzachten.  Iets waar we tot voor kort in onze Westerse wereld ons niet veel ruimte voor gunden. We staan wel stil bij ziekte en pijn, maar de emotionele lading op die lichamelijke ziekte wordt vaak minder erkent.

In andere culturen is dit wel anders: De Aboriginee’s in Australië leren vanaf jongsafaan dat er veel is in het leven wat geleerd moet worden. De kinderen krijgen met hun geboorte maar soms ook later vaak meerdere namen. Namen worden geven uit liefde of respect, om kracht ge verkrijgen, en ook om bijvoorbeeld te herstellen van een ziekte. Op deze manier zal de naam genezen brengen; en de naamgevings-ceremonie werkt therapeutisch, wordt deel van iemand persoonlijke verzoening. Een mooie tekst over wat dit kan betekenen voor iemand is te lezen op; http://www.cherylmatthew.com/?p=3. Tijdens een geboorteceremonie wordt rook gebruikt