De gezonde eigenschappen van wierook

(Letterlijk vertaald vanaf OHM-times, bron: zie hier)

Door Dr. Paul Haider

De gezondheidseffecten van wierook.
Geur heeft een krachtig effect op het lichaam!

Sterke geuren vanuit ons verleden kunnen goede herinneringen ophalen, waardoor ons immuunsysteem een boost krijgt. En geuren die ons herinneren aan iets vreselijks hebben het tegenovergestelde effect.

Studies aan de universiteit van Florida laten zien dat geuren in het reukgebied van de hersenen cellen onderdrukken en prikkelen en daarmee veranderingen veroorzaken in de hersens.

Een studie gedaan onder 3000 mensen aan het onderzoekscentrum van Chicago bewees dat als mensen de hele dag zoete vruchten zouden ruiken, ze minder zouden eten en gewicht zouden verliezen. Een andere studie aan New York’s ‘Memorial Sloan-Kettering Cancer Center’ wees uit dat als mensen lavendel of vanille roken, angstige gevoelens bij hen verminderden.

En wierook gaat duizenden jaren terug naar de oude culturen van India en Noord-Afrika. Wierook werd gebruikt in vele spirituele en religieuze ceremonies met diepe effecten op lichaam en geest.

Hier is een lijst van types wierook en hun gezondheidseigenschappen:

  • Lavendel wierook wordt, al zo lang wij kunnen herinneren, gebruikt om het lichaam en de geest te kalmeren. Lavendel lost stress op en zorgt voor diepe ontspanning.
  • Sandelhout wierook is één van mijn favorieten en deze werkt geweldig om spanning te verzachten, ontspant, en helpt met stress. Plus, sandelhout wordt in spirituele kringen gebruikt om bewustwording te creëren.
  • Roos en kaneel wierook worden algemeen gebruikt om balans te creëren en ook om spanning te verlichten. En tegelijkertijd zorgt er ook voor dat je juist meer gefocust bent… daardoor helpt het om dieper in meditatie te komen.
  • Cederhout of dennehars wierook heeft de eigenschap om je humeur te verbeteren, en helpen met depressie, verdriet, en je motivatie te versterken.
  • Drakenbloedhars verzacht je spijsvertering, helpt bij pijn en om griep te laten zakken.
  • Jasmijn wierook balanceert de hormonen en versterkt het libido.
  • Amber en Pino [red: soort den] wierook zijn er al vele eeuwen en staan weids bekend om hun kwaliteiten om het lichaam te balanceren en het immuunsysteem een boost te geven.
  • Hop, anijs en frankincense zijn beroemd om hun kwaliteit om creativiteit te versterken.
  • Eikenbast wierook geeft een gevoel van zelfvertrouwen en innerlijke kracht.
  • Salie wierook is altijd gebruikt voor balancerende, reinigende en spirituele rituelen.

Er zijn honderden verschillende types wierook… allen met een eigen werking.  Zorg ervoor dat je wierook koopt die puur is, zonder chemicaliën… of maak je eigen natuurlijke aromatherapie-wierook. En ook: gebruik wierook met mate. Net als alles wat je brandt geeft ook wierook carcinogenen af… datzelfde geldt voor geurkaarsen en al het andere wat je verbrandt of verwarmd. Vandaag de dag, deze tijd waarin al zoveel gifstoffen worden gebruikt, is het belangrijk dat je de mate waarin je in contact komt met nog meer toxines, zo gering mogelijk houdt. Zelfs aromatherapie oliën die verwarmd worden zouden wat toxische bestanddelen kunnen afgeven, dus gebruik ze met mate.

Maar ondanks de negatieve dingen over wierook… af en toe wierook gebruiken in een open omgeving kan een persoon enorm goed doen. Wij gebruiken af en toe wierook thuis. Mijn vrouw houdt van wierook… en net als met alles: ‘keep the balance’.

Bron: http://omtimes.com/2013/10/the-health-benefits-of-incense/2/

Share