Hoe brand je korrelwierook?

Bij het branden van wierook komen de werkzame stoffen in de kruiden, planten of harsen vrij. Deze hebben elk een eigen werking op ons lichamelijk en psychisch welbevinden. Korrelwierook heeft geen brandmiddel of bindmiddel nodig, en bestaat dus alleen maar uit grondstoffen. Omdat de harsen, houtsoorten en plantextracten niet aan een stokje zitten, moet je de wierook op een andere manier branden dan je gewend bent. Het is leuk om ermee te experimenteren en te ontdekken wat jij prettig vindt.

Korrelwierook (stukjes hars, hout, bloemblaadjes) kun je op verschillende manieren branden. De meest bekende manier van het branden van korrelwierook is het branden op een (houts-)kooltje. Er zijn veel verschillende kooltjes en branders verkrijgbaar. Een kooltje steek je aan totdat de vonk zich helemaal door het kooltje heen verspreidt en vervolgens wacht je tot het kooltje wit wordt (dit vereist even wat geduld en oefening). Vervolgens, wanneer het hele kooltje wit is, doe je er enkele korrels wierook op. De heerlijke geur komt dan direct vrij. Een kooltje brandt ongeveer twee uur en gedurende deze uren kun je af en toe wat korrels erbij doen of afwisselen met andere kruiden en harsen.

Een andere, gemakkelijker, manier voor het branden van korrelwierook (en met minder rook) is het branden boven een waxinelichtje. Je hebt hiervoor een oliebrandertje nodig. Haal hier het schaaltje vanaf, en vouw een stukje aluminium-folie over het gat heen, met een klein kuiltje in het midden voor de korrels. (zie foto bovenaan). Er zijn ook zeefjes verkrijgbaar, maar deze moet je telkens weer schoonmaken, terwijl je een stukje aluminiumfolie gewoon vervangt door een nieuwe. Een oliebrandertje met een vast schaaltje: zet een oud waxinelichtje op kop en daar de nieuwe op: zo komt de vlam dichter bij het schaaltje, zodat de kruiden wel warm genoeg worden. Wel een stukje aluminiumfolie erin, anders brandt de hars vast (koekt aan) aan het schaaltje.

Korrelwierook branden is misschien wat bewerkelijker dan stokjes, maar je kunt afwisselen met geuren (er steeds iets bij doen) en met één potje kun je weken, soms wel maanden doen omdat je telkens maar een paar korrels nodig hebt. En natuurlijker bestaat niet ;).

Kijk hier voor alle lekkere geuren die we in ons aanbod hebben >>>

Share